ارز دیجیتال سولانا (SOL) چیست؟
ارز دیجیتال سولانا چیست؟ سولانا یک بلاک چین رمزارزی پشتیبانی کننده از برنامه های غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند محسوب می شود. این رمزارز برای رسیدن به حداکثر بازدهی و کارایی شبکه خود در جهت اثبات سهام با کمترین موانع ورودی تلاش می کند. رمزارز سولانا محدودیت بیش از 70000 تراکنش را دارد و در ثانیه 50 تا 65.000 تراکنش را پردازش می کند. اگر آشنایی کافی نسبت به سولانا ندارید این مطلب از کوین اکسو می تواند تا حد زیادی سوالات و ابهامات شما درباره این رمز ارز را برطرف کند.
رمز ارز سولانا چیست؟
سولانا پروژهای متن باز است که یک بلاک چین لایه 1 جدید، بدون مجوز و با سرعت بالا را پیادهسازی میکند. هدف این بلاک چین افزایش توان عملیاتی فراتر از بلاک چینهای محبوب است و در عین حال هزینهها را نیز پایین نگه دارد. سولانا بلاک چینی با شباهتهای قابل توجه به اتریوم است – در واقع، اغلب از آن به عنوان «قاتل اتریوم» یاد میشود. این بلاک چین از مکانیزم اجماع اثبات تاریخ (Proof-of-History) استفاده میکند که مهرهای زمانی را برای تعریف بلاک بعدی در زنجیره سولانا به کار میگیرد.
سولانا از نظر تئوری میتواند بیش از 710,000 تراکنش در ثانیه (TPS) را بدون نیاز به هیچ راهحل مقیاسپذیری پردازش کند. معماری بلاک چین نسل سوم سولانا برای تسهیل قراردادهای هوشمند و ایجاد برنامههای غیرمتمرکز (dApp) طراحی شده است. این پروژه از مجموعهای از پلتفرمهای مالی غیرمتمرکز (DeFi) و همچنین بازارهای توکن غیر قابل تعویض (NFT) پشتیبانی میکند.
رمز ارز سولانا چگونه کار می کند؟
سولانا یک شبکه نسبتاً پیچیده است که از فناوریهای نوین استفاده میکند. سولانا در بین کارشناسان به عنوان یکی از بهترین نمونههای بلاکچین که تا به امروز ساختهشده شناخته میشود. اگرچه این شبکه پیچیده است و درک برخی از مکانیزمهای آن دشوار است، اما کاربران برای استفاده از امکانات این شبکه و خرید و فروش توکن SOL نیازی به درک جزئیات فنی و نحوه عملکرد آن ندارند. طبق گفته تیم مدیریتی سولانا، هر سال 8 درصد به توکنهای SOL موجود در شبکه اضافه میشود. از طرفی دیگر، برای کاهش نرخ تورم، سالانه 15 درصد از این 8 درصد کسر میشود که تا 10 سال ادامه پیدا میکند. سرانجام بعد از 10 سال، نرخ تورم سولانا به 1.5 درصد میرسد.
بلاک (Block) جز اصلی هر بلاکچین است که تراکنشها و اطلاعات را در خود ذخیره میکند. از قرارگرفتن بلاکها در کنار یک دیگر یک زنجیره به وجود میآید که به Blockchain معروف است. به عبارت دیگر، بلاکها مانند تکههای پازل هستند که اگر درست در جای خود قرار بگیرند یک تصویر کلی به نام بلاکجین را تشکیل میدهند. در شبکه سولانا اصطلاحات کمی فرق میکنند. هر بلاک در شبکه سولانا با نام اسلات (Slot) شناخته میشود که توسط یک اعتبارسنج اصلی به نام لیدر (Leader) ساخته میشوند. اعتبارسنجها نیز خود عضوی از خوشه (Cluster) شبکه سولانا هستند. هر خوشه در شبکه سولانا فقط یک اعتبارسنج دارد و وظیفه اضافهکردن اسلاتها به دفتر کل بلاکچین را دارند. در شبکه سولانا، لیدر مسئول ساخت بلاکها است و در بازه زمانی مشخص تغییر میکنند. در حقیقت، نودها میدانند که لیدر بعدی چه کسی است.
از توکن SOL در چه مواردی استفاده می شود؟
استیکینگ: با نگهداری و استیکینگ این توکن می توان به شبکه کمک کرد و به صورت دوره ای ارز SOL دریافت نمود.
کارمزد تراکنش: به منظور استفاده از این شبکه و ایجاد قرارداد هوشمند و انجام تراکنش، کاربران باید کارمزد را از طریق ارز SOL پرداخت نمایند.
اجماع: در آینده کاربران امکان رأی دهی در شبکه را فقط از طریق دارابودن ارز SOL خواهند داشت.
ویژگیهای مهم ارز دیجیتال سولانا
به طور کلی، شبکه سولانا 8 تکنولوژی مهم دارد که در ادامه هر یک از آنها را به طور مختصر معرفی خواهیم کرد.
مکانیزم اثبات تاریخچه
تحمل خطای بیزانس تاور
گالف استریم
سی لول
توربین
کلاد بریک
پایپ لاینینگ
آرشیوکنندهها
تاریخچه ارز دیجیتال سولانا
در سال 2017، آناتولی یاکووِنکو (Anatoly Yakovenko)، با همکاری گرگ فیتزجرالد آزمایشگاه های سولانا را تاسیس کردند. آناتولی یاکووِنکو که در کوالکام سابقه کاری درخشانی داشته است، با کمک همکارهای سابق خود در کوالکام، پروتکل سولانا و توکن SOL را به صورت عمومی در سال 2020 به انتشار درآورد.
اهداف ارز دیجیتال سولانا چیست؟
در این بخش می توانید با اهداف این رمزارز بیشتر آشنا شوید:
بهبود مقیاس پذیری
شبکه سولانا با بهره مندی از الگوریتم اجماع اثبات تاریخ PoH، میزان مقیاس پذیری شبکه را افزایش داده است و در نتیجه قابلیت های استفاده از شبکه افزایش یافته است.
زمان پردازش کوتاه
زمان اعتبار سنجی و اجرای قراردادهای هوشمند به وسیله پروتکل ترکیبی سولانا بسیار کاهش یافته است که این موضوع باعث افزایش توجه و علاقه کاربران به آن شده است.
کارمزد پایین
این شبکه با وجود مقیاس پذیری و پردازش سریع، از کاربران کارمزد بسیار پایینی دریافت می کنند.
کیف پولهای سولانا (SOL)
برای ذخیرهسازی هر ارزی، نیاز به یک کیف پول دارید. با توجه به مقبولیت بالای سولانا، احتمالاً برای پیداکردن کیف پول، دردسر چندانی نخواهید داشت. در ادامه چند کیف پول مشهور برای توکن SOL را معرفی خواهیم کرد.
فانتوم والت
فانتوم والت یکی از کیف پولهای اصلی سولاناست. کار با فانتوم والت چندان سخت نیست و کاربران میتوانند تمام نیازهای خود در تعامل با شبکه سولانا را با استفاده از این کیف پول برطرف کنند.
در فانتوم والت علاوه بر ذخیرهسازی توکنهای SOL، میتوانید توکنهای غیرمثلی مبتنی بر اکوسیستم سولانا را هم ذخیره کند. این کیف پول همچنین از ذخیره انواع توکنهای SPL هم پشتیبانی میکند.
امکان شرکت در سهامگذاری سولانا، سازگاری با کف پول لجر نانو ایکس (Ledger Nano X) و استفاده از اپلیکیشنهای غیرمتمرکز سولانا از جمله دیگر امکانات کیف پول فانتوم است. فانتوم والت همچنین کلید خصوصی شما را در اختیارتان قرار میدهد و این یعنی امنیت قابلقبولی دارد.
سول فلیر (SolFlare)
سول فلیر هم یکی دیگر از کیف پولهای مبتنی بر وب برای سولاناست. کار با این کیف پول ساده است و مانند فانتوم والت، با کیف پولهای سختافزاری سازگار است و کاربران میتوانند توکنهای غیرمثلی خودشان را هم در آن ذخیره کنند.
مث والت (Math Wallet)
مت والت از جمله کیف پولهای خوب برای سولانا است. این کیف پول از ارزهای دیجیتال دیگر مثل بایننس کوین، بیت کوین و اتریوم هم پشتیبانی میکند. همچنین امکان اتصال ساده این کیف پول به کیف پولهای سختافزاری هم وجود دارد.
نام
نوع
لینک دانلود/دسترسی
فانتوم والت
افزونه کروم
دسترسی
مث والت
نرمافزری/ موبایل – تحتوب/ افزونه کروم
دسترسی
سولفلیر
تحتوب/ افزونه کروم
دسترسی
سولت
تحتوب
دسترسی
اتمیک والت
نرمافزری/ موبایل – کامپیوتر
دانلود
لجر
سختافزاری
فیزیکی
نحوه استخراج رمز ارز سولانا
در حالی که نمیتوان سولانا را استخراج کرد، میتوانید به عنوان ولیدیتور یا به عنوان نماینده (Delegator)، پاداشهایی را از عملیات استیک کردن SOL کسب کنید. ولیدیتورها ستون فقرات شبکه سولانا هستند و وظیفه آنها پردازش تراکنشها و مشارکت در اجماع است. برای تبدیل شدن به یک ولیدیتور سولانا، باید یک سرور با قدرت بالا در یک مرکز داده راهاندازی کرده و تراکنشها را در شبکه سولانا تأیید کنید. این هم پرهزینه است و هم باید مهارتهای توسعه نرمافزاری داشته باشید.
چجوری سولانا را استیک کنیم؟
یکی از راههایی که میتوان از سولانا به کسب درآمد رسید، استیک کردن آن است؛ اما نحوه استیک کردن سولانا چیست؟ هر کسی که دارای توکنهای SOL باشد، میتواند تا 6 تا 7 درصد پاداش استیکینگ سالانه را به سادگی با قفل کردن ارزهای دیجیتال SOL خود با ولیدیتورها کسب کند. با انجام این کار، به امنیت شبکه سولانا کمک میکنید و در جوایز استیکینگ که ولیدیتورها کسب میکنند، شریک میشوید.
نحوه شروع استیک کردن سولانا
کیف پول Phantom را نصب کنید و ارز دیجیتال SOL را به آدرس مربوطه واریز کنید
روی موجودی توکن سولانا در کیف پول خود کلیک کنید
روی دکمه “Start earning SOL” کلیک کنید
ولیدیتور و مقداری که در نظر دارید استیک کنید را انتخاب کنید
روی “Stake” کلیک کنید!
سخن آخر
ارز دیجیتال سولانا مبتنی بر پروتکلی می باشد که بانک ها از فناوری بلاک چین آن، برای ارائه راه حل های غیرمتمرکز مالی یا DeFi بهره می برند. این پروتکل تلاش می کند تا ایجاد برنامه های غیرمتمرکز یا همان DApp ها را آسان و کاربردی نماید.
هدف از ایجاد این پروتکل بهبود مقیاس پذیری، زمان پردازش کوتاه تر، کارمزد بسیار کم در قبال پردازش سریع می باشد. می توان گفت شبکه این ارز دیجیتال از امنیت بالایی برخوردار است و هم اکنون سولانا در بسیاری از صرافی های ارز دیجیتال در سطح جهان به فروش می رسد.