رمزارزها در لبه پرتگاه؛ ریزش قیمتها ادامه دارد یا بازگشت صعودی ممکن است؟
زمان مطالعه: 4 دقیقه
بازار ارزهای دیجیتال طی ۲۴ ساعت گذشته با افت قابلتوجهی روبهرو شده و ۲.۱۰ درصد از ارزش خود را از دست داده است. ارزش این بازار اکنون به ۳.۱۷ تریلیون دلار رسیده که پایینترین سطح در پنج روز گذشته است. سقوط بازار کریپتو در حالی رخ داده که بیتکوین (BTC) و سایر داراییهای اصلی تحت فشار فروش سنگین قرار دارند. این وضعیت تحت تأثیر تحولات جهانی، از جمله کاهش تنشها در خاورمیانه، ایجاد شده است.
طبق گزارشها، لبنان و اسرائیل بر سر طرح پیشنهادی ایالات متحده برای پایان دادن به درگیری به توافق رسیدهاند. در عین حال، بازارهای سنتی نیز تحت تأثیر عدم قطعیتهایی همچون تهدیدهای تعرفهای از سوی دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، قرار دارند.
بهطور همزمان، شاخص ترس و طمع در بازار ارزهای دیجیتال به ۷۹ کاهش یافته؛ رقمی که پایینترین میزان در دو هفته اخیر است، اما همچنان در محدوده «طمع شدید» قرار دارد.
بیتکوین؛ شرایط اشباع خرید و برداشت سود
بیتکوین، بهعنوان بزرگترین ارز دیجیتال بازار، از اوج ۹۹،۸۳۰ دلاری خود در ۲۲ نوامبر بیش از ۷ درصد کاهش یافته و اکنون با قیمت ۹۲،۷۳۰ دلار معامله میشود.
دادههای شرکت تحلیلی کریپتوکوانت (CryptoQuant) نشان میدهند که نسبت سود و زیان (P/L) بیتکوین به سطوحی مشابه اوج ۷۳،۴۰۰ دلاری در مارس ۲۰۲۴ رسیده که نشاندهنده برداشت سود قابلتوجه توسط دارندگان بلندمدت است.
در حالی که برخی سرمایهگذاران بیتکوین را بهعنوان پوششی در برابر ناپایداریهای ژئوپلیتیکی میدانند، اعلام خبر آتشبس میان لبنان و اسرائیل، تقاضا برای این دارایی امن را کاهش داده است.
سودهای بیپایان!
خرید میمکوینهای کمیاب و انفجاری بدون کارمزد، فقط در ارزپلاس!
خرید سریع
از طرفی، هولدرهای بلندمدت در ۳۰ روز گذشته، ۶۰ میلیارد دلار از عرضه بیتکوین را جابهجا کردهاند، بهطوری که نوامبر سنگینترین ماه برای برداشت سود در این چرخه بوده است. این رفتار که معمولاً در نزدیکی اوجهای بازار مشاهده میشود، فشار فروش را افزایش داده است.
علاوه بر این، یک واگرایی نزولی میان قیمت بیتکوین و شاخص قدرت نسبی (RSI) در نمودار روزانه مشاهده شده که نشاندهنده شرایط اشباع خرید در بازار است و همین موضوع، مانع از عبور بیتکوین از سطح ۱۰۰ هزار دلاری شده است.
بازار آتی؛ افزایش نوسانات و ریسکهای نزولی
سقوط بازار کریپتو به بازار معاملات آتی بیتکوین نیز سرایت کرده است. موقعیتهای دارای اهرم بیش از حد باعث افزایش نوسانات شده و شاخص انحراف (Skew Index) قراردادهای اختیار معامله (آپشن) بیتکوین با تاریخ انقضای ۲۷ دسامبر ۳۰ درصد کاهش یافته است.
به گفته نیک فورستر، بنیانگذار Derive، معاملهگران در حال استفاده از استراتژیهای محافظتی هستند. در این میان، سررسید آپشنهای بیتکوین به ارزش ۱۱.۸ میلیارد دلار در تاریخ ۲۷ دسامبر ممکن است نوسانات قیمتی چشمگیری را به دنبال داشته باشد.
با وجود نوسانات بالا، فورستر اشاره کرد که میزان نوسان مورد انتظار ۷ روزه و ۳۰ روزه برای بیتکوین به ترتیب در سطح ۶۳ و ۵۵ درصد ثابت باقی مانده است. فعالان بازار به دقت بازار معاملات آتی را زیر نظر دارند؛ زیرا این بخش همچنان یکی از عوامل کلیدی برای تغییرات کوتاهمدت قیمت محسوب میشود.
عملکرد متناقض آلتکوینها
آلتکوینها واکنش متفاوتی به سقوط بازار نشان دادهاند. در میان زیاندهها، سندباکس (SAND) با ۱۲.۰۳ درصد، استلار (XLM) با ۱۰.۰۷ درصد و دیسنترالند (MANA) با ۸.۲۴ درصد افت، پیشتاز بودند.
از سوی دیگر، برخی آلتکوینها مانند فانتوم (FTM) با ۱۳.۸۶ درصد، اسایآی (SEI) با ۱۳.۵۵ درصد و اینجکتیو (INJ) با ۱۳.۰۵ درصد افزایش قیمت، توانستند در این شرایط عملکرد خوبی داشته باشند. تحلیلگران معتقدند که اگرچه بیتکوین در حال تثبیت است، جریان سرمایه ممکن است به سمت برخی آلتکوینهای منتخب جریان یابد.
بازار کریپتو تثبیت میشود یا ریزش قیمتها ادامه دارد؟
مایکل وندهپوپه، تحلیلگر، معتقد است که بازار نشانههایی از اشباع خرید و افزایش نوسانات را نشان میدهد. او پیشبینی کرده که بیتکوین احتمالاً وارد یک دوره تثبیت جانبی میشود، در حالی که برخی از آلتکوینها ممکن است به عملکرد قوی خود ادامه دهند.
در عین حال، سرمایهگذاران سازمانی مانند مایکرواستراتژی همچنان به بیتکوین خوشبین هستند. مایکل سیلور، بنیانگذار این شرکت، اخیراً خرید ۵۵،۵۰۰ بیتکوین با قیمت متوسط ۹۷،۸۶۲ دلار را اعلام کرده است. این اقدام نشاندهنده اعتماد به پتانسیل بلندمدت بیتکوین است، حتی در شرایطی که بازار با چالشهایی روبهرو است.